Erbjudandet

Vi säljer utvalda produkter från lokala odlare

Havas & Co

Efter 35 år i bankvärlden i Stockholm startade jag 2015 egen verksamhet. Verksamheten har under 2017 kompletterats med import av viner från Ungern.

Valet av Ungern som vinimportland är naturligt eftersom jag är född och uppvuxen i Budapest. Ungern är ett vinland på frammarsch och jag håller helt med beskrivningen av Ungern i Systembolagets Vinkartbok: " Få vinländer har genomgått så många katastrofer som Ungern - invasion och ockupation av mongoler och turkar, vinlus, världskrig och kommuniststyre - och rest sig med sådan bravur. Efter kommunismens fall har landets vinnäring moderniserats med internationellt kapital och kvaliteten har höjts - inte bara i Tokaj utan i de flesta vinområdena."

Efter noggrann marknadsundersökning beslöt jag mig för att starta i Eger, Tokaj, Nagy-Somlo, Villány, Mátra och Szekszárd som är sex av de 22 vindistrikten. Jag har där etablerat kontakter med ett flertal vinproducenter både stora och små. Många av de mindre producenterna odlar sina viner enligt konceptet naturviner.

I Budapest samarbetar jag med en av Ungerns mera välkända vinprofiler Gabriella Meszáros som ger mig värdefulla kunskaper om och kontakter in i den ungerska vinvärlden. Syftet med samarbetet är att skapa en välstrukturerad modell för inköp av viner från Ungern.

Tibor Havas

Havas & Co grundare