Kundaktiviteter- 
vinprovningar

VÄLKOMMEN TILL UNGERSK VINPROVNING 

Datum: onsdagen den 5:e Februari 2020

Plats: Vinkällaren Grappe, Grevgatan 5, 114 53,  Stockholm 

Tid: 18.00 - 21.00


Kostnad: 450 kr.
Anmälan sker till: info@havas.se
Betalning sker till Bankgiro 5219-6029 eller via swish 070-7190007 senast 1 februari 2020 Anmälan är bindande och antalet platser är begränsat.Onsdagen den 5:e februari blir det ungersk vinkväll på Vinkällaren Grappe. Vinimportören Tibor Havas (Havas & Co.) har bjudit in tre vinexperter som representerar tre av Ungerns bästa vingårdar och tillsammans med dem kommer han att ta oss med på en resa genom landets viktigaste kvalitetsvinsdistrikt. Fokus blir det på vinerna från de tre representerade vingårdarna i Tokaj och Villany, men Tibor kommer också att presentera Juhfark från vulkanområdet Somló och den sällsynta druvsorten Kabar från Tokaj.Under kvällen kommer du att få prova följande viner:
Vita torra viner
Nagy-Somloi Juhfark 2017
Barta Furmint 2016
Fuleky Kabar 2018Röda viner
Vylyan Premium Kékfrankos 2016
Vylyan Premium Kékfrankos 2012
Gere Kopar Cuvée 2016
Gere Villany Franc 2017Efter provningen äter vi en ungersk köttgryta och till den dricker vi Soltesz Egri Bikaver 2015. Vi avslutar med en äppelkaka och en läcker söt-syrlig Tokaj Kis Édes Furmint 2018 från Barta.Om vinexperterna:
Vivian Ujvari är en ung men mycket skicklig vinmakare hos Barta Pince i Tokaj. Barta odlar framförallt druvor i Öreg Király dűlő, den gamla kungavingården som tronar hög och brant över byn Máds mest kända vingårdslägen. Vingården övergavs under kommunisttiden, men återplanterades under början av 2000-talet och producerar idag magnifika viner i allt från torra till klassiska ädelrötade stilar. Sedan Vivian kom in i bilden 2016 har vinerna blivit några av de mest precisa och eleganta i Tokaj.
Från Villany i södra Ungern, nära den kroatiska gränsen kommer sommelieren Fröhlich Tamás från Attila Gere och vingårdsägarinnan Monika Debreceni som driver Vylyan. Gere och Vylyan är två av de moderna pionjärerna i denna varmare och mer rödvinsorienterade region, där man gör vin av så väl klassiska ungerska druvsorter som Cabernet och Merlot. Vi får chansen att bekanta oss med de två vingårdarnas skilda terroir och vinmakningsfilosofi. Framförallt får vi prova vin från Kopar, ett av regionens och Ungerns mest mytomspunna vingårdslägen som ger muskulösa men eleganta och mycket lagringsbara viner. 

Välkommen!