Vinlista

Det rätta vinet för alla tillfällen




Rosé

Gamay Noir Rosé 2020

Ungern, Hatvan-Nagygombos

Gamay Noir 100%

Gamay Noir - är en blå druva vilken även används i de röda vinerna från Beaujolais i södra Bourgogne, Frankrike.

Den ger lätta viner med medel till medelhög syra och en karaktär av röda friska bär med.

Lagringssätt: 50% av vinet lagras i 6 mån i ståltank samt 50% av vinet lagras i 6 mån i 220 liters ekfat därefter blandas vinerna med varandra och buteljeras.

Systembolagets beställningsnummer 7123401

Röda kvalitetsviner

Egri Bikavér 2017 Kovács Nimrod

Ungern, Eger

Kékfrankos 53%, Cabernet Franc 22%, Merlot 20%, Syrah 5% 

Flaggskeppsvinet i vinregionen Eger. Druvorna kommer från vingårdarna i Eger och även produktionen av vinet görs i Eger.

Druvorna ger ett moget vin, med varma, röda texturerade fruktaromer och kryddor. Egri Bikaver 2017 från Kovács Nimrod passar utmärkt till köttiga huvudrätter så som gryttor.

Laggringssätt: 225 liter ungerska ekfat i 13 månader, därefter buteljering

Systembolagets beställningsnummer: 77000

Vita kvalitetsviner

Nagy-Somloi Juhfark 2017 - Kolonics pince

Ungern, Nagy-Somlo

Juhfark 100%

Ett torrt vitt naturvin, naturell jäsning, inte fruktig utan med en tydlig mineralsmak och med god syrlighet, ett behagligt vin.

Kommer från område kring Nagy-Somlo alla odligarna ligger runt det vulkaniska urberget på totalt 400 hektar. Här odlas endast vita viner. Naturen har gett området optimala förutsättningar mellan klimat och jordmån. Kolonics pince har 8 hektar mark där odlas olika druvsorter, Juhfark är en av de druvor, Begränsad årsproduktionen, ca 8000 flaskor.

Lagringssätt: I 1500 liters ungerska ekfat i 11 månader. Därefter buteljering.

Systembolagets beställningsnummer 77547

Egri Csillag 2019

Ungern, Eger

Chardonnay 30%, Hárslevelü 20%, Olaszrizling 20%,Zenit 10%, Ottonel Muskotály 15%, Sárga Muskotály 5%. 

Ett friskt och krispigt torrt vitt vin från Eger. Utmärkt till mingel eller snittar med skaldjur, serveras väl kyld 9-12 ° C.

Lagringsätt: I rostfritt ståltank i 6 månader. Därefter buteljering.

Systembolagets beställningsnummer    7812501  


Fuleky Tokaji Kabar 2018

Ungern, Tokaj

Kabar 100%

Ett torrt vit vin. Druvsorten Kabar är en av de fem officiellt godkända druvsorterna i vindistriktet Tokaj. Vingården startade odlingen av Kabar 2004. Årgång 2018 är därmed den fjortonde årgången. Produktion är mycket begränsad, endast 1316 flaskor.

Lagringssätt: Vinet har lagrats i 400 liters ungerska ekfat i 9 månader. Därefter buteljering.

Systembolagets beställningsnummer 74897

Fuleky Tokaji Muskotály 2019

Ungern, Tokaj - Tarcal

Muskotály 100% (Muscat Blanc) - en av de officiella druvsorterna i Tokaj

Druvorna har fått växa i den gula lerjorden i Tarcal.

Ett fruktigt och torrt Muskotály, friskt, elegant, distinkt men inte påträngande. Rekommenderas att serveras väl kyld 8-10 ° C.

Lagringssätt: I rostfri ståltank i 4 månader. Därefter buteljering.

Systembolagets beställningsnummer 77013

Exklusiva viner

Havas & Co har den stora förmånen att kunna erbjuda exklusiva vita vinerfrån två av de bästa vinhusen i regionen MÀD/Tokay nämligen Demetervin och Barta Pince. Båda producenterna har viner av den yttersta högsta kvalitén. Vinerna produceras traditionellt och hantverksmässigt på ett helt naturligt sätt och i mycket små kvantiteter.

Villany är Ungerns ett av bästa rödvinsdistrikt. Villány har största antalet soltimmar i landet, här finns Ungerns sydligaste bergskedja som ger skydd mot de kalla nordliga vindarna och inte minst här finns Ungerns renaste kalksten.

Vylyan Pince - producerar högklassiga viner med mottot:

Naturens bästa förutsättningar utgör grunden för att med hjälp av högklassiga råvaror, stor kunskap och engagemang kunna producera fantastiska viner.

Det är i närmaste 1000 årig tradition på att fraställa viner i Eger. Kovacs Nimrods gård har tre av de bästa vinfälten i Eger. En de mest prestigefyllda Grand Superior odlingen ligger vid berget Nagy-Eged. Kalkstensjord, branta slutningar, sydligt läge, fördelaktigt mikroklimat ger goda förutsättningar för att kunna producera högklassiga viner.

Barta Furmint 2018 - ekologisk

Det äldsta dokumentet rörande Öreg Király Dülö (ÖKD) / MAD / Tokaj är från 1280 och det beskriver ÖKD som en förstklassig vingård (Dülö).

Familjen Barta är ägare till gården sedan 2003. De har från början satsat på ekologisk odling och gården är sedan 2018 en certifierad ekologisk vingård.

Gjord på druvan Furmint till 100%

Lagring i 500-liters ungerska ekfat, en blandning av nya och gamla fat. 20% i nya ekfat och 80% i ekfat som har fyllts för andra och tredje gången. Ekfatslagring totalt i 4 månader.

Lanseras på Systembolagets tillfälliga sortiment av mera exklusiva viner. Sälj start 19 oktober i utvalda butiker. 

https://www.systembolaget.se/produkt/vin/barta-tokaji-furmint-9209701/

Pris 269 kr

Egri Bikaver Superior 2016 - Monopol

Ungern, Eger

Är en unik blandning av druvorna Kékfrankos, Syrah, Merlot, Pinot Noir och Cabernet Franc. Druvorna kommer från de några av Egers bäste odlingsfält för Superior och Grand Superior viner. 

Vinets djupa röda nyans åtföljs av smakerna  för mogna svarta körsbär, plommon, skogsfrukter och kryddor.  Ett fylligt, vin med mjuka tanniner, fin syrabalans, ren, lång finish. Det är gott att konsumera även nu, men kan fortfarande mogna i flaskan i många år. Årsproduktion endast 2500.

Systembolagets beställningsnummer 52194 -   Lanseras 25 maj 2021

Demetervin Tokaji Furmint Úrágya dűlő 2016  

  price on request - very limited acces

Ungern, MÁD/Tokay 

nature wine                      

Coming from the steep and stony hand cultivated top terasses of the Király (King) Hill's selected barrels. The vines are cultivated by hand, producing below 1 kilogram yield. The healthy grapes are pressed gently with renovated old hand presses. The must is fermented with natural yeast in 1-3 years old, 220 liter sized traditional shape barrels from local coopers, made from Zemplén oak. The wine is aged in the same barrel for another 8 months. The selection takes place before bottling. The single vineyard Király dry is sold only in the best vintages. The selection makes sense only in case of a real personality, finess and attractiveness.

The character of this fully dry, rich bodied furmint is led by minerality. The complexity and body comes from the volcanic soil and the variety what gives length and keeps the wine in balance regarding the quite high alcohol level and acidity.

It matches excellent with spicy character meats, and seafood. It gives its best when served at 11-12 ºC after half an hour breathing in decanter.